Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

LOVOR

Navadni lovor ali Laurus nobilis L. je drevo ali grm, ki zraste tudi do 20 metrov višine. Izvira iz Male Azije, razširjen je po vsem Sredozemlju. Lovorov list je nepogrešljiv kot začimba v vsaki kuhinji, na Primorskem pa krasi vrtove kot okrasni grm. Dodan je kot dišavna komponenta v parfumih in detrgentih ter tudi kot dodatek v prehrambni industriji.

 

 

RAČUNSKA NALOGA

V eteričnemu olju lovorja so glavne tri komponente 1,8-cineol (30-50 %), a-pinen (12 %) in linalol (11 %). Izračunaj maso eteričnega olja lovorja, če veš, da je gostota eteričnega olja povprečje gostot posameznih komponent in volumen lovorjevega olja 1,5 mL.

Podatki o gostotah:

ρ (1,8-cineol) = 0,922 g/mL

ρ (a-pinen) = 0,859 g/mL

ρ (linalol) = 0,870 g/mL

 

ORIGANO

V tabeli so štiri komponente, ki jih vsebuje eterično olje divjega origana (Origanum vulgare).

Origano je ena izmed najpomembnejših začimb na svetu. Tako liste kot tudi cvetove origana se uporablja kot zdravilo proti kašlju in vnetemu grlu, veliko se ga uporablja pri prebavnih težavah.

Spoznaj njihovo strupenost, s tem da za vsakega napišeš LD50 za podgane. Pomagaj si s spletno stranjo o toksikologiji spojin Toxnet.

 

 

LD50 je t.i. srednja letalna doza ali tudi srednji smrtonosni odmerek, pomeni odmerek, ki pri polovici poskusnih živali povzroči smrt. Ponavadi je dan podatek za podgane.

Komponenta
Delež [%]
Strupenost - LD50(podgane) [mg/kg]
karvakrol 40-70 810
p-cimen 5-10 4750
timol 1-4 980
α-terpinen 1-2 1680
<NAZAJ
>NAPREJ