Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

KRAŠKE RASTLINE

Na Krasu najdemo rastišča za veliko raznovrstnih aromatičnih rastlin. Prav gotovo je ena najbolj poznanih sivka.

Rastline v določenih obdobjih rasti in v različnih klimatskih pogojih vsebujejo različne količine eteričnega olja. Navadno v času cvetenja vsebujejo najvišjo koncentracijo eteričnega olja. Od tega je odvisen priporočen čas nabiranja. Nabrane rastline je pred ekstrakcijo potrebno posušiti.

KRAŠKI ŠETRAJ

Na količino in sestavo eteričnega olja vpliva več dejavnikov: podnebne značilnosti (temperatura, svetloba, količina padavin), sestava prsti, lokacija rastišča in prisotnost drugih organizmov. Vrtni šetraj (Satureja hortensis) lahko gojimo povsod na domačih vrtovih, kraški šetraj (Satureja montana) pa potrebuje kraška tla in dokaj suho podnebje. V eteričnih oljih se razlikujeta glede na vsebnost – kraški šetraj vsebuje okrog 1, 6% eteričnega olja, vrtni šetraj pa okrog 1% – in glede na sestavo eteričnega olja.

V bazi eteričnih olj, ki se odpira na tej povezavi, v seznamu rastlin poišči vrtni in kraški šetraj. Ugotovi, katere glavne spojine vsebuje njuno eterično olje. Primerjaj prve tri navedene spojine, oglej si tudi njihovo zgradbo. 3D modele spojin lahko prostorsko obračaš z miško.

Preveri svoje ugotovitve.

S klikom izberi odgovor na levi strani, nato s klikom na desni strani poveži para.

Kraški šetraj
Glavne komponente:karvakrol, p-cimen in timol.
Šetraj
Glavne komponente: karvakrol, b-pinen in p-cimen.
Preveri

BRIN

Eterično olje navadnega brina je brezbarvno ali svetlo rumeno, s sladko-lesnim ostrim vonjem. Pridobivajo ga z destilacijo z vodno paro. Eterično olje brina se uporablja v domači lekarni pri želodčnih in prebavnih težavah, pri težavah z odvajanjem vode, ima pa tudi antirevmatične učinke. Uporablja se ga v veterinarskih preparatih proti bolham. Srečamo ga tudi v izdelkih za osebno nego, predvsem v kolekcijah za moške, kjer prevladujejo lesni vonji. Poleg samega eteričnega olja navadnega brina so najbolj prepoznavni produkti brinjevih jagod alkoholne pijače (brinjevec, gin).

 

V Pravilniku o geografski označbi Brinjevec ugotovi, s kakšnim postopkom se iz brina pripravi brinjevec.

<NAZAJ
>NAPREJ