Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

AROMATERAPIJA

Že samo ime pove, da je povezana z zdravljenjem in z aromatičnimi pripravki, najpogosteje z eteričnimi olji. Aromaterapija je veja alternativne medicine, ki se ukvarja s terapevtsko uporabo dišav oziroma z uporabo hlapnih snovi za zdravljenje in preprečevanje bolezni in okužb.

DELO V PARIH

Izberi 3 različna eterična olja in jih s kapalko nanesi na košček filtrirnega papirja. Sošolec naj poskuša z vonjem prepoznati dano eterično olje. Ali prepozna vse 3 vonje?

VONJ

Posamezne hlapne spojine v celicah nosne sluznice aktivirajo receptorje za kemične dražljaje. Naši možgani si z izkušnjami zapomnijo kombinacije kemičnih dražljajev, ki aktivirajo vonjalne receptorje, ter jih povežejo z objekti, iz katerih vonj izvira. Eterična olja so zmesi, ki jih sestavlja tudi več kot 100 dišečih spojin.

PRIDOBIVANJE ETERIČNIH OLJ

DESTILACIJA

Eterična olja so že skozi zgodovino pridobivali z destilacijo oziroma z destilacijo z vodno paro, saj sta ti metodi primerni za ločevanje hlapnih organskih spojin iz večje količine nehlapnih zmesi. Parna destilacija ali destilacija z vodno paro se lahko uporablja za ločevanje po kemijski sintezi ali za izolacijo naravnih spojin iz rastlinskih materialov. Pogoj, ki mora biti izpolnjen za uspešno destilacijo je, da se spojine ne raztapljajo v vodi, niti z njo ne reagirajo ter da imajo pri temperaturah destilacije (navadno manj kot 100 °C) znaten parni tlak.

Pojem destilacija pomeni ločevanje zmesi na osnovi njihovih različnih hlapnosti, ki se navadno izražajo s temperaturami vrelišč. Pri destilaciji zmes tekočin uparimo, pri tem se iz tekočega agregatnega stanja v paro najprej spremeni najbolj hlapna spojina, torej tista, ki ima najnižjo temperaturo vrelišča.

Oglej si videoposnetka na tej povezavi. Prvi prikazuje sestavljanje laboratorijske aparature za destilacijo z vodno paro, na drugem pa pozorno spremljaj destilacijo z vodno paro za pridobivanje eteričnega olja iz pomarančnih olupkov.

Kaj si iz zgornjega posnetka razbral? Označi pravilno trditev.

ZANIMIVOST:

Primer stare destilacijske posode v Dublinu (Irska), s katero niso proizvajali eteričnih olj, temveč žgano pijačo viski.

<NAZAJ
>NAPREJ