Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Najbolj poznana eterična olja:

Najbolj poznana eterična olja:

Ali eterična olja uvrščamo med lipide?

Do pravilnega odgovora si pomagaj s spodnjim poskusom.

 

Na papirnato brisačo nakapaj 2 kapljici poljubnega eteričnega olja, poleg pa 2 kapljici navadnega olja (olivno, sončnično...). Papirnato brisačo pusti na sobni temperaturi nekaj časa ali jo posuši s fenom. Kaj opaziš? Zdaj zagotovo poznaš odgovor na dano vprašanje.

 

IZ KATERIH VIROV PRIDOBIVAMO ETERIČNA OLJA?

Aromatične rastline najdemo v naravi ali pa jih gojimo doma, na vrtu. Rastline z veliko količino eteričnega olja najpogosteje uporabljajo kot kulinarične začimbe, zdravilna zelišča in dodatke v prehrambni industriji. Rastline v različnih delih vsebujejo od 0,01 % do 10 % eteričnega olja.

Razmisli, kateri del dane rastline je najbolj aromatičen za pridobivanje eteričnega olja. Dopolni.

Latinsko ime

Ime

Uporabljeni del rastline

Juniperus communis L

brinje

plod

Citrus limon (L.) Burman fi l.

limona

olupek

Laurus nobilis L.

lovor

list

Citrus sinensis (L.) Osbeck

pomaranča

olupek

ZAKAJ RASTLINE VSEBUJEJO ETERIČNO OLJE?

Rastlinska eterična olja imajo naravne funkcije kot kemični signali za privabljanje opraševalcev ali kot obramba za odvračanje naravnih sovražnikov. Večina eteričnih olj v rastlini je namenjenih predvsem zaščiti in antimikrobnemu delovanju proti bakterijam in glivam (baktericidna in fungicidna sredstva) ter proti rastlinojedim živalim.

 


 

<NAZAJ
>NAPREJ